In limba greaca MELOS inseamna melodie, psittacus papagal iar undulatus inseamna ondulat in latina. Perusii si-au primit numele dupa formele ondulate din penaj. prima lor denumire a fost Psittacus undulatus , ceea ce inseamna "papagalul ondulat" iar in 1840 acest nume a fost schimbat in Melopsittacus undulatus ceea ce inseamna "papagalul ondulat melodic".
Origine:
Este original din Australia fiind intalnit practic in toate regiunile cu exceptia coastelor si a Tasmaniei; In foarte scurt timp perusul a devenit una din cele mai indragite pasari de companie. Perusii sunt ceea mai raspandita specie de papagali din Australia. Pasari pradatoare si oamenii (pentru bastinasii de acolo perusii si ouale lor sunt considerate mancare.)reguleaza cat de cat numarul perusiilor in asa fel incat sa nu suprapopuleze tara.
Caracteristici:
Perusii pot vizualiza pana la 150 de cadruri pe secunda
- Perusii vad lumea in culori
- Perusii aud sunete de frecventa 400 pana la 20.000 Hz
- Femelele simt cand embrionul se misca in interiorul oului
- Perusii originali sunt de culoare verde dar prin incrucisari s-au obtinut cuori de galben, albastru si violet
- 1 an “perusesc” este echivalentul a 9-10 ani ai oamenilor
- Un perus ajunge pana la varsta de 10 ani, dar sunt cazuri in care ajung la si mai mult
- un perus de 8-9 luni este deja matur
- Un perus are 20-22 centimetri
- Coada este de aproximativ 10 cm
- Aripile de 9 cm
- Perusii depun 4-6 oua
- Clocitul dureaza 3 saptamani, timp in care masculul are grija de hranirea femelei aducandu-i mancare in gusa
- Puii zboara din cuib la varsta de 5 saptamani
- Exista si un soi de perusi care au dimensiuni de doua ori mai mici
- In urma testelor lui Cade si Dybas (1962) s-a constatat ca perusii, la o temperatura ideala de 20º, pot rezista timpe nelimitat fara apa
Determinarea sexului:
Femela are coloritul foselor nazale gri-maro iar masculul il are albastru - violet. In perioada de imperechere culorile devin mai intense
Mascul
- Coloritul apare dupa 6 luni
- La pui fosele nazale sunt colorate roz la mascul si alb la femele
Determinarea varstei:
Perusul tanar are dungi negre pe frunte si are ochii negrii. Cu cat inainteaza in varsta dungile de pe frunte se retrag catre spate iar in jurul pupilelor ei fac un inel alb.
Spatiul de trai, Colivia:
Perusii au nevoie de o colivie cat mai spatioasa in care sa existe cat mai multe suporturi pe care se pot urca, catara si odihnii. Colivia trebuie sa aiba cel putin 35 cm pe lungime, 20 cm latime si cel putin 40 cm inaltime. Fiind amatori la bai, nu este rau sa aiba si o mica cadita in care se pot imbaia. Colivia trebuie curatata zilnic de mancarea scapata de catre perusi, de coji si de excrementele acestora, toate acestea fiind un focar de boli pentru perusi.
Comportament:
Mangaierea de un obiect arata ca perusul este multumit de masa pe care a luat-o
- Aripile departate este un semnal ca perusul are nevoie de racoare, ca este prea cald
- Curatatul altei pasari pe cap este modul prin care perusul isi exprima dragostea
Hranirea:
In salbaticie perusii se hranesc cu seminte si frunze de plante dar si cu o cantitate mare proteine de animale nevertebrate. Consumul mediu zilnic de seminte este ce cam 15-20 g. In captivitate hrana de baza este formata din seminte, mei, ovaz iar hrana verde fiind formata din salata verde, iarba proaspata, lucerna si muguri. Pe langa se pot da si legume ca de exemplu: morcovi, rocoina, papadie, traista ciobanului, telina, lucerna, brocoli, spanac si sfecla alba (fara zahar). Aceste frunze trebuie sa fie neaparat bine spalate dar mai ales uscate, alfel ducand la indigestii. Ca si fructe sunt indicate: mere, nectarine, kiwi, mango, pere, piersici, capsuni, portocale si prune. Acestea trebuie sa fie spalate bine si taiate cat mai marunt posibil, trebuie sa fie proaspete (neaparat) si la temperatura camerei. Din cand in cand se poate administra si hrana moale cum ar fi: un ou fiert tare, sfaramat cat mai tare amestecat cu un morcov ras, amestecat cu 2-3 lingurite de pesmet, malai sau gris si 2-3 lingurite din coaja oului sfaramata la fel cat de marunt se poate. Acest amestec se tine la frigider, ea se administreaza perusului numai dupa ce a ajuns la temperatura camerei. Un alt element important din hrana perusilor il constituie ramurile de pomi din esenta moale cum ar fi teiul, plopul si salcia. Aceste elemente satisfac printre alta si nevoia perusilor de a roade
- In nici un caz nu dati: varza, cartofi cruzi, fructe de avocado, ciocolata, lapte si alcol.
- Apa trebuie improspatata permanent, altfel se pot crea diferite bacterii care pot afecta sanatatea perusilor. In apa se pune cel putin o data pe saptamana un mix de vitamine (cereti la farmacia veteriinara) care sa contina vitaminele: A, B, C, E si K.
Reproducerea:
In primul rand trebuie spus ca un cuplu de perusi, odata format, nu se mai desparte nici odata numai in caz de factori externi sau moarte. In general femela perus depune 4-6 oua (ouale sunt de marimea unei alune) dar sunt cazuri in care depune si mai multe.
- La 14 zile dupa copulatie femela depune primul ou iar apoi depune din 1-2 in 2 zile cate un ou. Perioada de clocire este de 18-20 de zile.
- In timpul reproducerii femela paraseste foarte rar cuibul, ea fiind hranita de catre partenerul ei. In timpul in care femela iese din cuib, masculul sta in apropierea acestuia pentru a-l pazii de ceilalti perusi sau alti factori externi care ar putea afecta linistea oualor.
- Cuibul trebuie sa aiba baza de cel putin 16 x 20 cm si inaltimea de 22 cm. Gaura de intrare trebuie sa fie de minim 4-5 cm. In cazul reproducerii in voliere sau daca aveti mai multe cupluri de perusi in aceasi colivie, cuiburile trebuie sa fie cat se poate de asemanatoare, daca nu la fel deoarece femelele s-ar putea sa prefere acelasi cuib, ceea ce duce la conflicte care ar putea duce pana la distrugerea oualor. De asemenea cuiburile trebuie sa fie neaparat la aceasi inaltime.
- Intr-un cuib nu se lasa mai mult decat 3-4 pui pentru a nu epuiza parintii si pentru a garanta o hranire buna. Puii se separa la 5-6 saptamani cand devin independenti si incep sa manance singuri. Penajul incepe sa apara la pui la aproximativ 3 saptamani.
- Puii au nevoie de foarte multe proteine, de aceaa este indicat sa se puna cel putin de doua ori pe saptamana ou ras in mancarea acestora.
- Sanatatea :
- Simptome: absenta poftei de mancare, nu zboara, stranuta umed si des, voma, slabire, scarpinarea, diaree
- PSITACOZA: numita si „febra papagalilor” este una dintre cele mai frecvent intalnite boli la perusi, agentul patogen fiind „chlamydia psittaci”, o bacterie foarte contagioasa.
- Simptomele aceste boli sunt: absenta poftei de mancare, perusul doarme foarte mult iar penele acestuia se desprind foare usor de pe el, conjunctivita, dificultati respiratorii si secretii oculare.
- Tratamentul: este antibiotic pe baza tetraciclinei, administrat pe cale orala sau injectabil o data la 10 zile. Bacteria poate supravietui pana la 45 de zile in corpul perusului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu