duminică, 22 noiembrie 2009

Boli frecvente la hamsteri

Desi sunt destul de rezistenti, hamsterii pot suferi de diverse afectiuni, dintre care vom descrie in continuare, pe scurt, cateva dintre cele mai frecvent intalnite. Datorita dimensiunilor reduse, orice ranire, cat de minora, daca nu este tratata de urgenta poate deveni grava si poate provoca in cele mai rele cazuri moartea hamsterului. Daca observati ceva schimbat in comportamentul hamsterului, indiferent cat de minora este schimbarea, apelati la ajutorul medicului veterinar, care poate depista din timp o eventuala problema de sanatate. Nu incercati sa tratati hamsterul fara sfatul medicului, deoarece, pe langa faptul ca diagnosticul corect nu poate fi dat decat in urma unui consult medical, anumite medicamente (in general, antibioticele!) ii pot fi fatale micutului rozator.
Simptome care indica posibilitatea unei stari de boala:

  • Blana ciufulita sau murdara (ileita proliferativa)


  • Stranut (infectii respiratorii)


  • Respiratie suierata si/sau greoaie (infectii respiratorii)


  • Scurgeri din ochi si/sau nas (infectii respiratorii)


  • Pierderea poftei de mancare (ileita proliferativa)


  • Tendinta de a se ascunde in locurile cele mai intunecoase si mai ferite ale custii


  • Lipsa de activitate, apatie (ileita proliferativa)


  • Caderea parului (boli de piele, paraziti)


  • Coada umeda


  • Diaree (ileita proliferativa, diverse infectii, indigestii pasagere)

In cazul in care suspectati imbolnavirea hamsterului, inainte de a-l duce la veterinar sau daca nu este posibil sa-l duceti chiar in momentul in care ati observat simptomele ingrijoratoare, asigurati-va ca temperatura camerei in care il tineti este suficient de ridicata (cand sunt bolnavi au nevoie de caldura) si ca mananca si bea apa. Daca refuza hrana si apa, insistati sau ajutati-l sa manance si sa bea (cu o pipeta), dar nu il fortati, se poate ineca.

Bolile de piele

Una dintre alarmele false pentru proprietarii de hamsteri care nu au inca suficienta experienta este prezenta a doua zone maronii pe lateralele corpului hamsterului, cate una pe fiecare parte, simetric – acestea sunt glandele "de miros", care ii ajuta pe hamsteri sa se recunoasca intre ei si a caror culoare maro inchis este normala. Caderile de par sezoniere nu trebuie sa va alarmeze, sunt normale; daca insa caderea parului este excesiva si continua, fara a fi sezoniera, sau daca pielea este inrosita, umflata si hamsterul se scarpina mai frecvent decat de obicei, trebuie sa apelati la ajutorul medicului veterinar.

In general, bolile de piele ale hamsterilor sunt cauzate de paraziti externi – medicul veterinar va lua o proba de piele pe care o va examina in laborator, pentru a afla exact despre ce paraziti este vorba, pentru a putea incepe un tratament adecvat.
Hamsterii pot, de asemenea, sa dezvolte diverse alergii si infectii cutanate.

Abcesele

Abcesele sunt pungute de puroi (ca niste cosuri profunde si dureroase) care apar in zonele in care pielea a fost lezata anterior (zgariata, impunsa) si leziunea s-a infectat; abcesele pot aparea chiar daca leziunea a fost minora. Abcesele se pot forma si in zona obrajilor, acolo unde hamsterul acumuleaza mancare, daca mancarea zgarie mucoasa bucala.
Puroiul se acumuleaza sub piele; zona afectata este umflata si se simte la pipait; uneori abcesul se sparge de la sine si atunci pielea si blanita din zona vor fi umede.  Abcesele trebuie tratate de catre medicul veterinar; acesta trebuie sa opereze abcesul pentru ca puroiul sa se scurga, trebuie sa curete rana si sa trateze zona cu un antibiotic netoxic pentru hamster.

Infectiile respiratorii

Orice infectie respiratorie este foarte periculoasa pentru viata hamsterului, intrucat se poate transforma rapid in pneumonie, care in cele mai multe cazuri este fatala. Daca hamsterul stranuta ocazional, nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca poate stranuta din cauza fanului sau a unor fire de blanita care au ajuns in nas; daca insa hamsterul incepe sa stranute des, in combinatie cu alte simptome conexe (respiratie grea, suierata, apatie, pierderea poftei de mancare), trebuie sa cereti ajutorul medicului veterinar. 

Diareea

Diareea este cauzata in general de diverse infectii la nivelul tubului digestiv (si poate fi un simptom al ileitei proliferative) sau de schimbari de dieta. De asemenea, diareea poata aparea ca urmare a unui tratament cu antibiotice aplicat pentru a vindeca alta afectiune.
Daca diareea este cauzata de administrarea de hrana proponderent vegetala (in general, verdeturi proaspete), nu este asociata cu pierderea apetitului si nici nu cauzeaza apatie – prin urmare, nu este periculoasa dar necesita renuntarea la verdeturile proaspete pentru cateva zile si introducerea altor alimente in dieta zilnica; de asemenea, asigurati-va ca hamsterul cu diaree bea suficienta apa – in cazul in care se dezhidrateaza, hamsterul poate muri.
Daca, dupa schimbarea hranei, diareea continua mai mult de 24 de ore, consultati neaparat veterinarul.

"Boala cozii umede" - Ileita proliferativa

Aceasta afectiune se numeste ileita proliferativa si este o enterita localizata, letala, posibil cauzata de o bacterie care se inmulteste intr-o zona a aparatului digestiv numita jejun, Campylobacter jejuni. Boala este foarte contagioasa si des intalnita la puii de abia intarcati, epidemiile se declanseaza si pe fond de stres si schimbari de dieta, in general in custi suprapopulate si, din acesta cauza, necesita carantina stricta daca aveti mai multi hamsteri. Simptomele sunt aspectul neingrijit al blanitei, pierderea poftei de mancare, letargie (somnolenta) si diaree continua (umezeala continua in zona anala si caudala).

Intoxicatiile de la rasinoase

Atentie la asternutul custii – sub nici o forma acesta nu trebuie sa contina rasinoase – rasinoasele (brad, pin, cedru, molid etc) elibereaza in atmosfera compusi volatili foarte toxici pentru hamster. Expunerea la aceste emisii toxice poate cauza boli respiratorii, alergii cutanate si, daca expunerea este prelungita mai multe luni, poate cauza leziuni ireversibile ale ficatului. 



Antibioticele sunt in majoritate toxice pebtru hamster. Dintre antibioticele periculoase mentionam penicilina, amoxicilina, ampicilina, streptomicina, tetraciclinele, eritromicina, cefalosporinele si gentamicina. NU administrati antibiotice, sub nici o forma, oral sau cutanat (unguente) fara a cere avizul medicului veterinar – va puteti ucide hamsterul.





Otravirile cu antibiotice

Alarma falsa - hibernarea

Daca temperatura camerei in care sunt tinuti scade sub o anumita limita (cca. 20 de grade), hamsterii is incetinesc functiile vitale, devin aproape inactivi si respira foarte rar – cu alte cuvinte, "hiberneaza". Acest comportament cat se poate de normal sperie in general stapanii, care sunt convinsi ca hamsterul este bolnav. Problema se rezolva foarte simplu, prin cresterea temperaturii mediului inconjurator.

Un comentariu:

  1. Buna. Hamsterul meu e foarte umflat in lateral in zona glandelor de o parte si de cealalta. Nu pot sa-mi dau seama ce-ar putea fi, incerc sa-i dau cat mai multa mancare proaspata, gandindu-ma ca poate fi o indigestie. Am incercat sa ma duc la doctor cu el acum cateva luni cand o parte din blanita ii cazuse insa doctorul a fost un dobitoc care de-abia s-a uitat la el si a spus ca mai are cateva saptamani de trait si ca oricum hamsterii n-ar trebui tinuti ca animale de casa. Am incercat sa ma duc si la alti doctori dar toti spun ca nu se pricep la hamsteri. Asa ca am zis sa las deoparte treaba cu veterinarii ca oricum e inutila si sa fac tot ce pot sa sufere mai putin. Are 2 ani si sunt contienta ca mult nu va mai trai. Vreau doar sa nu-l doara. Daca ai vreo banuiala despre ce ar putea avea si cum as putea sa-l ajut spune-mi te rog. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere