duminică, 22 noiembrie 2009

Hamsterii care musca

Hamsterii care nu sunt obisnuiti cu atingerea din partea oamenilor (si aici sunt incluse si multe exemplare care sunt vandute in magazinele de animale de companie) vor musca daca cineva incearca sa ii ia in mana. Cand aveti de a face cu astfel de hamsteri, tineti minte ca rozatoarea incearca sa va muste doar pentru ca ii este frica. Din pacate, ei vad oamenii ca pe o amenintare si incearca sa se apere. In nici un caz nu trebuie sa credeti ca animalul are un temperament agresiv.

Cheia manuirii unui hamster care musca este rabdarea. Trebuie sa castigati increderea hamsterului iar acest proces poate dura ceva vreme (in unele cazuri chiar si o luna sau mai mult). Unii proprietari de hamster pot fi descurajati de perioada lunga de care este nevoie pentru castigarea increderii animalului de companie. Insa acesta este un risc pe care orice nou proprietar al unui animal de companie si-l asuma si este de datoria lui sa se ingrijeasca de bunastarea prietenului necuvantator, chiar daca asta inseamna multa rabdare si perseverenta. Exista o serie de pasi pe care stapanul unui hamster care musca trebuie sa-i urmeze pentru ca animalul sa se obisnuiasca cu manuirea. Fiecare hamster invata in ritmul lui asa ca este de preferat sa adaptati perioadele fiecarei etape in functie de reactiile animalului.

Saptamana 1: Petreceti timp in apropierea custii hamsterului si vorbiti cu animalul de companie, mai ales seara cand acesta este mai activ. Puteti chiar sa cititi ceva cu voce tare. Ideea este ca hamsterul sa se obisnuiasca cu prezenta dumneavoastra (mai ales cu mirosul si vocea stapanului). Tineti minte ca mutatul intr-o noua cusca este foarte stresant pentru animal iar in aceasta perioada trebuie sa ii dati hamsterului oportunitatea de a se adapta la noua casa. In aceasta etapa, nu incercati sa atingeti hamsterul.
Saptamana 2: Lasati hamsterul sa se obisnuiasca cu mana dumneavoastra. Cand stati langa cusca si vorbiti hamsterului, puneti mana dumneavoastra inauntru custii. Si in acest pas trebuie sa actionati incet: in prima zi, puneti mana doar in dreptul portitei de acces sau pe gratiile custii. Apoi, "indrazniti" din ce in ce mai mult in fiecare zi. Nu incercati sa atingeti hamsterul, dar daca rozatoarea devine curioasa, lasati-o sa va "exploreze" mana.

Saptamana 3: Adaugati cateva gustari. Pana in acest moment, s-ar putea sa va fi dat seama care sunt gustarile favorite ale hamsterului. Majoritatea hamsterilor prefera seminte de floarea-soarelui, si chiar daca trebuie oferite cu moderatie, acestea pot fi de mare ajutor in procesul de invatare. Bucati mici de stafide sau mar pot fi folosite, insa nu oferiti prea multe deodata. Oferiti aceste gustari din mana care se afla in cusca si, in cele din urma, hamsterul va veni singur la palma dumneavoastra pentru a manca. Incepand cu aceasta etapa, hamsterul va avea din ce in ce mai multa incredere in stapanul sau.

Saptamana 4: In momentul in care hamsterul se simte confortabil mancand din mana dumneavoastra, puteti incerca sa il ridicati usor. Este bine sa ademeniti hamsterul cu cateva gustari. Puneti palmele in jurul hamsterului si apropiati-le usor sub animal. Pentru aceasta manevra va trebui sa dati capacul custii la o parte. Nu ridicati prea mult hamsterul in aer, pentru ca daca se sperie si sare peste palmele dumneavoastra, se poate lovi grav. La inceput, tineti animalul doar putin deasupra podelei custii. Daca tineti animalul cu fata catre dumneavoastra sunt putine sanse sa doreasca sa va sara din palme.


Ponturi:

- Daca este nevoie sa ridicati hamsterul (de exemplu, cand faceti curat) inainte ca patrupedul sa fie obisnuit cu dumneavoastra, incercati sa folositi un pahar. Indrumati hamsterul catre un colt al custii si luati-l usor in paharul pe care apoi il asezati cu gura in sus;

- Daca hamsterul va sare din maini si nu va lasa la il atingeti, puteti folosi metoda de mai sus sau un prosop gros cu care sa-l prindeti si sa-l aduceti inapoi in cusca;

- Nu uitati sa va spalati pe maini inainte de a ridica un hamster. Daca palmele dumneavoastra miroase a mancare, hamsterul (care nu vede foarte bine) poate sa va confunde mainile cu hrana;

- Unele persoane folosesc manusi groase atunci cand ating un hamster care musca. Aceasta optiune este buna doar pentru o perioada scurta de timp pentru ca hamsterul nu ajunge sa va cunoasca mirosul si nu va scapa de stres. Astfel ca manusile ajuta doar stapanul, nu si animalul de companie;

- Oricat de tare ar durea muscatura, nu incercati sa scuturati mana pentru a scapa de hamster. Incercati sa indepartati usor hamsterul cu cealalta mana, nu certati sau loviti animalul. Ramaneti calm si amintiti-va ca hamsterul musca doar pentru ca se simte amenintat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu