duminică, 22 noiembrie 2009

Hamsterul auriu (Mesocricetus auratus)

hamsterul auriuMesocricetus auratus, cunoscut si sub denumirea de hamster sirian, acest animal, devenit cel mai intalnit tip de hamster crescut ca animal de casa, a primit de-a lungul timpului mai multe denumiri, in functie de caracteristicile sale: “ hamster auriu” (atribuita hamsterilor cu blana aurie), "hamsterul ursulet'' (pentru hamsterii cu firul de par lung), "hamsterul extraterestru'' (valabil pentru hamsterii sirieni fara par), ,,ursuletul negru'' sau ,"ursuletul negru european" (pentru hamsterii sirieni care au blana de culoare neagra).

Dimensiunile medii ale acestei specii sunt urmatoarele: corpul lung de 15-18 cm., coada, scurta si groasa, alba sau roz, nu depaseste 1,2 cm. lungime, iar greutatea este de 90-120 g, femelele fiind mai mari decat masculii. Blana animalelor salbatice este, de regula, roscat maronie sau aurie, partile inferioare ale corpului prezentand un colorit deschis: alb sau crem; exemplarele domestice sunt diferit colorate, blana avand texturi si modele variate (negru-castaniu, nuantele scortisoarei, crem, nuante albicioase, firul de par mai lung decat al hamsterilor salbatici etc.). Obrajii, asemanatori cu niste saculeti, sunt foarte dezvoltati, acestia ajutandu-i sa adune si sa care hrana, hamsterii fiind capabili sa poarte o cantitate de graunte egala cu jumatate de greutatea corpului sau. Membrele nu sunt acoperite cu par si prezinta patru degete la membrele anterioare si cinci la cele posterioare.

Desi s-a crezut ca aceasta specie a disparut din salbaticie, existenta unor exemplare de hamsteri aurii a fost inregistrata, in anul 1999, in regiunea muntilor Alep, in nord-vestul Siriei. Habitatul natural este reprezentat de zonele uscate si stancoase sau de coastele cu tufisuri dese. In general, hamsterii sirieni duc o existenta retrasa, singuratica, traind in tunele adanci, unde temperatura este scazuta si umiditatea mai mare decat mediul din desert. Sunt animale nocturne si omnivore, hranindu-se cu seminte, legume si fructe. Daca detineti astfel de animale este indicat sa le cresteti in custi separate.

Pentru exemplarele salbatice sezonul de imperechere incepe in luna februarie; animalele de casa se inmultesc de-a lungul intregului an. Dupa o perioada de gestatie de 16-19 zile, femelele nasc pana la 16 pui, orbi si fara par, cu o greutate medie de 2-3 gr. Acestia se dezvolta rapid, sunt intarcati dupa 20 de zile si sunt apti de a se reproduce la varsta de 7-8 saptamani. In afara perioadei de imperechere, femela ataca masculul.

Caracteristic acestor animale este faptul ca incisivii le cresc continuu. In anumite imprejurari, hamsterii vor hiberna. Daca ii expuneti la temperaturi scazute, hamsterii sirieni isi vor colecta hrana si vor intra in hibernare. In general, au un ciclu de somn de 14 ore pe zi, in timpul caruia nu trebuie sa ii treziti sau sa ii deranjati, pentru ca reactioneaza violent, si va pot musca. Femelele, sunt, de regula, mai agresive decat masculii.

Hamsterii trebuie hraniti cu produse adecvate animalelor rozatoare, existente pe piata si apa. Acest tip de dieta este, din punct de vedere nutritional, suficienta, fara a fi necesare alte suplimente. Ratia zilnica de hrana este de 10-12 grame, iar cea de apa este de 8-10 ml. Asigurati-le in permanenta hrana si apa proaspata.

Traiesc, in medie, 2-3 ani in captivitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu