duminică, 4 iulie 2010

Afectiuni pulmonare si interpretarea temperaturii la perusi

Perusul este cea mai raspandita specie de papagali in randul amatorilor cat si printre crescatorii renumiti. Firea activa, frumusetea decorativa si reproducerea relativ usoara a perusului sunt motivele pentru care aceste pasari sunt atat de raspandite in locuinte din lumea intreaga. Pe cat de draguti sunt perusii pe atat de vulnerabili sunt in fata diferitelor boli. O minora infectie poate fi fatala pentru aceste pasari, al caror sistem imunitar este foarte slab. Proprietarii care au mai multi perusi ar trebui sa aiba o colivie de recuperare, pentru ca, in cazul in care una din pasari se imbolnaveste, aceasta sa se poata vindeca separata de celelalte pasari.

O problema destul de intalnita la perusi o reprezinta afectiunile pulmonare. Aparatul respirator al perusilor, ca si in cazul tuturor pasarilor, este compus din plamani si saci aerieni, care au roluri in asigurarea rezervei de oxigen necesar in timpul zborului, scaderea densitatii corporale cat si asigurarea flotabilitatii. De asemenea, aparatul respirator al perusilor nu are pleura (membrana care inveleste plamanii si captuseste fata interna a cutiei toracice). Lipsa pleurei face ca orice traumatism oricat de superficial, si care sa fie infectat, in zona toracica sa duca la aparitia unor boli care sa afecteze aparatul respirator. Cele mai multe afectiuni pulmonare la perusi sunt produse de bacterii, virusi si chiar fungi.

Desi au ca sursa agenti microbieni foarte diferiti, afectiunile pulmonare intalnite la perusi se manifesta in aproximativ aceleasi moduri: lipsa vioiciunii si scaderea apetitului. Pasarea sta zgribulita, chiar daca este cald in camera si, fie sunetele emise de perus sunt modificate, fie acesta nu mai canta deloc. Perusul trebuie ferit de zone in care circula curenti de aer (se face "curent"), apa de baut trebuie sa-i fie vitaminizata iar daca pasarea sta zgribulita, putem aseza deasupra ei o lampa obisnuita, care sa functioneze ca sursa de caldura.Temperatura normala a corpului unui papagal este situata intre 40 si 43 de grade Celsius. In cazul in care aceste masuri de prim ajutor nu imbunatatesc starea de sanatate a perusului, trebuie consultat in cel mai scurt timp un doctor veterinar.

Una dintre metodele de a diagnostica starea de sanatate a perusilor este verificarea temperaturii pasarilor. Avand in vedere ca perusilor le place sa stea pe degetele sau pe mana proprietarului, acesta din urma poate evalua temperatura picioarelor prietenului sau inaripat. Temperatura medie a picioarelor unui perus este de 39 de grade Celsius. "Consultatia" care vizeaza temperatura trebuie facuta atunci cand pasarea este calma si relaxata, altfel rezultatele pot fi inselatoare.

Daca picioarele sunt fierbinti atunci temperatura perusului depaseste 40 de grade Celsius.Pe timpul verii temperatura perusilor creste, asa ca picioarele calde nu trebuie neaparat sa ingrijoreze. De asemenea, perusii mai "grasuti" au picioarele mai calde, acestea nefiind un semn al vreunei afectiuni. Exista si varianta in care perusul sa fi suferit un atac de panica. In cazul in care picioarele pasarii raman fierbinti mai mult timp, acest lucru poate indica o infectie, in urma careia corpul perusului se supraincalzeste. Netratarea imediata a unei infectii poate duce la moartea pasarii. Pe de alta parte, picioarele reci ale perusului pot indica faptul ca pasarea este stresata. Daca episoadele, in care temperatura picioarelor este scazuta, se repeta de mai multe ori pe zi atunci aceasta situatie poate indica probleme ale sistemului cardiovascular.

Mihail Grigore

foto: public domain

Un comentariu:

  1. Buna,am un papagal de 2 ani..si de cateva luni scoate un zgomot ciudat,ca si cum ar fi un pufait.Nu mai zboara deloc si nici nu mananca.Ce tratament ar trebui sa-i fac?
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere